top of page
εκλογες.jpg

Πως θα ψηφίσω από το εξωτερικό - Πληροφορίες

Στις επόμενες εκλογές ή δημοψήφισμα οι Έλληνες και οι Ελληνίδες που ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό θα έχουν για πρώτη φορά το δικαίωμα να ψηφίσουν από τις χώρες διαμονής τους.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ηλεκτρονική αίτηση εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους επιστολικής  που μπορεί να γίνει εύκολα και γρήγορα από έναν προσωπικό υπολογιστή με την χρήση του username και του κωδικού εισόδου του taxisnet ή με στοιχεία ελληνικού Διαβατηρίου μ
όνο για κατοίκους εξωτερικού.

Μπες τώρα στο https://epistoliki.ypes.gov.gr/login και ολοκλήρωσε την εγγραφή σου!

Ψηφίζουμε Επιστολικά

Κάνουμε αίτηση 
εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους της επιστολικής ψήφου

 

* Ο παραπάνω σύνδεσμος οδηγεί στην σελίδα του ΥΠΕΣ για την εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού

 
(COPY) proodeutikoi_apodimoi_post_01.jpe

Ποια είναι τα βήματα λοιπόν που χρειάζεται να ακολουθήσω για να εγγραφώ στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικου;
 

ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΓΡΑΦΗ 

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΕΤΗ ΔΙΑΜΟΝΗ

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:

- Από τη στιγμή που εγκρίνεται η αίτησή μας, εγγραφόμαστε στους εδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού και ταυτόχρονα διαγραφόμαστε από τον εκλογικό κατάλογο της ελληνικής εκλογικής περιφέρειας που ψηφίζαμε ως τώρα.

- Σε περίπτωση που θέλουμε να αναστείλουμε την ψήφο από το εξωτερικό ή να ακυρώσουμε την αίτηση, μπορούμε να το κάνουμε μέχρι και 3 μέρες πριν την ανακοίνωση εκλογών.

- H επικαιροποίηση των εκλογικών καταλόγων του εξωτερικού θα γίνεται κάθε 8 χρόνια.

 

- Οι εκλογείς στα τμήματα του εξωτερικού ψηφίζουν ψηφοδέλτιο επικρατείας, χωρίς να βάζουν σταυρό προτίμησης.

- Για την εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού δεν απαιτείται κάποιος να είναι εγγεγραμμένος στην ΔΟΥ κατοίκων εξωτερικού, μπορεί να ψηφίσει από το εξωτερικό ακόμα και αν βρίσκεται σε μια χώρα για επαγγελματικό ταξίδι!

- Οι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους θα μπορούν να ψηφίσουν μόνο αυτοπροσώπως την ημέρα των εκλογών σε εκλογικά τμήματα που θα συσταθούν σε πρεσβείες, προξενεία, χώρους οργανώσεων απόδημων ή άλλους κατάλληλους χώρους.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Στην αίτησή σας μπορεί οι επιλογές για την πόλη ψηφοφορίας να είναι περιορισμένες (πχ Λονδίνο για όσους κατοικούν στο Ηνωμένο Βασίλειο) αλλά μετά την ανακοίνωση των εκλογών να υπάρξουν περισσότερα εκλογικά τμήματα! 


Ο ελάχιστος αριθμός για να συγκροτηθεί εκλογικό τμήμα είναι να έχουν εγγραφεί τουλάχιστον σαράντα (40) εκλογείς. Οπότε εμείς σας προτείνουμε να εγγραφείτε ακόμα και αν κατοικείτε μακρυά από την πρεσβεία!

  • ΕΧΩ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΕΓΓΡΑΦΩ ΣΤΟΥΣ ΕΚΛΟΓΙΚΟΥΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΥΣ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ;
    Αν έχεις το δικαίωμα του εκλέγειν και είσαι γραμμένη(ος) στους εκλογικούς καταλόγους τότε ΝΑΙ, αρκεί να πληρείς και τις δύο παρακάτω προϋποθέσεις: 1ον - Να έχεις μείνει συνολικά 2 χρόνια στην Ελλάδα, τα τελευταία 35 χρόνια από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης. 2ον - Να έχεις υποβάλει φορολογική δήλωση κατά το τρέχον ή το προηγούμενο φορολογικό έτος. ​ Κατά τη γνώμη μας καλό είναι να κάνεις αίτηση αν έχεις υποβάλλει φορολογική δήλωση. Τα 2 χρόνια δεν είναι απαραίτητο να είναι συνεχόμενα, μπορεί να είναι το άθροισμα των επισκέψεων σου τα τελευταία 35 χρόνια που καλύπτει σχεδόν κάθε Ελλήνα του εξωτερικού που έχει σχέσεις με την πατρίδα.
  • ΠΩΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΩ ΤΗΝ ΑΙΤΗΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΣΤΟΥΣ ΕΚΛΟΓΙΚΟΥΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΥΣ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ;
    Θα πρέπει να μπεις στην σελίδα https://apodimoi.ypes.gr/ Εκεί μπορείς να εισέλθεις με τα στοιχεία σου του taxisnet (login details όπως username και password). Αν έχεις καταθέσει φορολογική δήλωση το taxisnet το επιβεβαιώνει αυτόματα. Τα βήματα είναι απλά, συμπληρώνεις τα στοιχεία σου - καταθέτεις σαρωμένα ή με απλές φωτογραφίες τα έγγραφα που πιστοποιούν την διετή διαμονή στην Ελλάδα. Αφού την αποστείλεις, αναμένεις να λάβεις email που θα επιβεβαιώνει την αποδοχή της αίτησής σου. Σε περίπτωση που για οποιοδήποτε λόγο "κολλήσεις" κάπου, μη διστάσεις, στείλε μας email στο info@apodimoi.org
  • ΖΩ 40 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ. ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΨΗΦΙΣΩ;
    Με βάση τον νόμο για την διευκόλυση της ψήφου των αποδήμων από τις χώρες διαμονής 4648/2019 δεν μπορείς να εγγραφείς και να ψηφίσεις από τη χώρα διαμονής. Μπορείς όμως να ψηφίσεις από το εκλογικό σου κέντρο στην Ελλάδα, στην πόλη που είσαι εγγεγραμμένος/η.
  • ΠΟΙΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΓΓΡΑΦΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΨΗΦΙΣΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ;
    Οποιοσδήποτε Έλληνας ή Ελληνίδα πολίτης που έχει δικαίωμα ψήφου και επιθυμεί να ψηφίσει στις εθνικές εκλογές, στις ευρωεκλογές (για Έλληνες/-ίδες ευρωβουλευτές) ή σε εθνικό δημοψήφισμα από το εξωτερικό, είτε διαμένει εκτός Ελλάδας μόνιμα είτε προσωρινά, μπορεί να ζητήσει να εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού. Προϋπόθεση είναι ο αιτών να πληρεί και τα δύο παρακάτω κριτήρια: 1ον. Να έχει διαμείνει συνολικά δύο (2) έτη εντός της Ελληνικής Επικράτειας κατά το χρονικό διάστημα των τελευταίων τριάντα πέντε (35) ετών από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης εγγραφής. Για παράδειγμα, αν η αίτηση υποβάλλεται στις 2 Απριλίου 2021, ο ενδιαφερόμενος/η ενδιαφερόμενη πρέπει να έχει συμπληρώσει δύο (2) χρόνια διαμονής στην Ελλάδα εντός διαστήματος τριάντα πέντε (35) ετών, δηλαδή από τις 2 Απριλίου 1986 μέχρι και την ημέρα υποβολής της αίτησης. Η διαμονή αυτή αποδεικνύεται με κάθε πρόσφορο τρόπο. Ενδεικτικά : Αποδεικτικά φοίτησης σε σχολείο, πανεπιστήμιο κ.λπ. στην Ελλάδα, αποδεικτικά εκπλήρωσης στρατιωτικών υποχρεώσεων (απολυτήριο στρατού), ένσημα/ασφάλιση για παροχή εργασίας στην Ελλάδα κ.λπ. Ο αιτών έχει την επιλογή να εξουσιοδοτήσει την υπηρεσια του ΥΠΕΣ να αναζητήσει τα απαραίτητα έγγραφα. 2ον. Να έχει υποβάλει φορολογική δήλωση κατά το τρέχον ή το προηγούμενο φορολογικό έτος.
  • ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ "ΝΑ ΕΧΩ ΥΠΟΒΑΛΛΕΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ ΚΑΤΑ ΤΟ ΤΡΕΧΟΝ Ή ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΕΤΟΣ";"
    Σημαίνει να έχω υποβάλλει στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ένα από τα ακόλουθα: - Δήλωση φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων (Έντυπο Ε1) ή - Αναλυτική δήλωσης εισοδημάτων από μίσθωση ακινήτων (Έντυπο Ε2) ή - Κατάσταση οικονομικών στοιχείων από επιχειρηματική δραστηριότητα (Έντυπο Ε3) ή - Δήλωση στοιχείων ακινήτων (Έντυπο Ε9) Τα παραπάνω μπορεί εύκολα να τα καταθέσει κανείς μέσω του taxisnet. Αν έχεις περισσότερες απορίες πάνω σε αυτό επικοινώνησε με τον λογιστή σου ή στείλε μας email στο info@apodimoi.org.
  • ΠΟΣΕΣ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΣΩ;
    Ο Νόμος και η διαδικάσια δεν προβλέπουν πόσες αιτήσεις έχεις δικαίωμα να κάνεις, οπότε θεωρητικά μπορείς να κάνεις όσες επιθυμείς. Η πλατφόρμα όμως σε περιορίζει να έχεις μόνο μια ενεργή αίτηση. Στην περίπτωση που η αίτησή σου απορριφθεί βέβαια, μπορείς να την υποβάλλεις ξανά. (δες την ερώτηση "Τι να κάνω σε περίπτωση απόρριψης").
  • ΕΛΑΒΑ ΜΗΝΥΜΑ ΑΠΟΡΡΙΨΗΣ ΤΗΣ ΑΙΤΗΣΗΣ ΜΟΥ. ΤΙ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΝΩ;
    Απορρίφθηκε η αίτησή σου; Μην τα παρατάς, έχεις 2 επιλογές. 1) Εντός δέκα (10) ημερών από την απόρριψη της αίτησής σου μπορείς να προσφύγεις στο τριμελές Διοικητικό Πρωτοδικείο που υπάγεται ο δήμος όπου είσαι εγγεγραμένος στην Ελλάδα. Βλ. την αρμοδιότητα των κατά τόπους Διοικητικών Πρωτοδικείων εδώ. 2) Να στείλεις email στο apodimoi-enstaseis@ypes.gr στο όποιο να δηλώνεις την ένστασή σου στην απόφαση. Εμείς για να σας διευκολύνουμε, έχουμε ετοιμάσει μερικά πρότυπα ενστάσεων τα οποία μπορείτε να τα βρείτε και να τα κατεβάσετε από την αρχική μας σελίδα στην ενότητα "ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ" - "ΑΠΟΡΡΙΦΘΗΚΕ Η ΑΙΤΗΣΗ ΣΟΥ; ΚΑΝΕ ΕΝΣΤΑΣΗ!". Σύμφωνα με το νόμο, προβλέπεται η διακομματική επιτροπή να εξετάσει την ένστασή σου. ΠΡΟΣΟΧΗ θα πρέπει να χρησιμοποιήσεις ΤΟ ΙΔΙΟ email με αυτό που χρησιμοποίησες στην συμπληρωση της αίτησής σου! ​ Εμεις προτείνουμε να κάνεις το δεύτερο, δηλαδή να στείλεις email με το οποίο να δηλώνεις την ένστασή σου. Μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μας άμεσα στο info@apodimoi.org Οι εθελοντές μας θα σου απαντήσουν άμεσα!
  • ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΕΤΑΦΕΡΩ ΤΗΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΜΟΥ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΣΤΗΝ ΔΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ;
    ΟΧΙ, ο νόμος δεν προβλέπει το δικαίωμα εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού μόνο στους εγγεγραμμένους στην ΔΟΥ κατοίκων εξωτερικού. Χρήση του νόμου μπορεί να κάνει κάποιος ή κάποια που θα βρίσκεται στο εξωτερικό τη μέρα διεξαγωγής των εκλογών ακόμα και για επαγγελματικούς λόγους ή ακόμη και για ταξίδι αναψυχής. Γενικότερα όμως αν είσαι Έλληνας ή Ελληνίδα και ζείς μόνιμα στο εξωτερικό καλό είναι να μεταφέρεις την φορολογική σου κατοικία, για άλλους λόγους πέραν του δικαιώματος στην εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού.
  • ΕΙΜΑΙ ΦΟΙΤΗΤΗΣ ΣΕ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ. ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΨΗΦΙΣΩ;
    Ναι, φοιτητές και φοιτήτριες που φοιτούν σε πανεπιστήμιο του εξωτερικού μπορούν να καταθέσουν αίτηση εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού. Αυτό συμβαίνει γιατί θεωρούνται "εξαρτώμενα μέλη" των οικογενειών τους και κατ επέκταση εξαιρούνται του περιορισμού της υποβολής φορολογικής δήλωσης εφόσον: α) δεν έχουν συμπληρώσει τα τριάντα (30) έτη και β) έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση συγγενείς α’ βαθμού κατά το τρέχον ή το προηγούμενο φορολογικό έτος.
  • ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟΥΣ ΕΚΛΟΓΙΚΟΥΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΥΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ;
    Μπορείς να εγγραφείς στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού οποτεδήποτε. Επίσης μπορείς να αλλάξεις αντίστοιχα τα προσωπικά σου στοιχεία οποτεδήποτε, δηλαδή είτε να αναστείλεις την εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα είτε και να την ακυρώσεις. Πιο συγκεκριμένα, η μεταβολή στοιχείων (διεύθυνση μόνιμης κατοικίας, τηλεφωνικός αριθμός επικοινωνίας) εκλογέα που είναι ήδη εγγεγραμμένος/-η στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού, καθώς και η αναστολή ή η οριστική ακύρωση εγγραφής, μπορεί να γίνεται έως και δώδεκα (12) ημέρες πριν την προκήρυξη των εκλογών.
  • ΠΩΣ ΘΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΩ ΤΗΝ 2ΕΤΗ ΔΙΑΜΟΝΗ ΜΟΥ ΠΟΥ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ;
    Υπάρχουν συγκεκριμένα δικαιολογητικά που μπορεις να προσκομίσεις, για την ακρίβεια τα παρακάτω: - τίτλοι σπουδών - στρατιωτική θητεία - ένσημα εργασίας Μπορείς να εξουσιοδοτήσεις την υπηρεσία του υπουργείου να συλλέξει η ίδια τα έγγραφα. ​ Εμείς θα σου προτείναμε να ξεκινήσεις την διαδικασία ετοιμάζοντας την αίτησή σου και στην συνέχεια να προσκομίσεις ότι έχεις διαθέσιμο.
  • ΕΣΤΕΙΛΑ ΤΗΝ ΑΙΤΗΣΗ. ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΕΓΓΡΑΦΗ ΜΟΥ;
    Για την ολοκλήρωση της εγγραφής σου στους εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού, θα πρέπει να λάβεις ένα email από το noreply-apodimoi@ypes.gr το οποίο θα επιβεβαιώνει πως η αίτησή σου έγινε αποδεκτή. Σε περίπτωση απόρριψης, μπορείς να βρείς σχετικές πληροφορίες στην σελίδα μας για να δεις τι θα κάνεις.
  • ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΩ ΤΗΝ ΑΙΤΗΣΗ ΜΟΥ;
    ΝΑΙ θα μπορείς να αποσύρεις την αιτήση σου αλλά και να ζητήσεις την διαγραφή σου απο τους εκλογικούς καταλόγους εξωγερικού μέχρι και τρείς (3) ημέρες πριν την προκηρυξη των εκλογών. Σε αυτήν την περίπτωση το εκλογικό σου δικαίωμα μπορεί να ασκηθεί στον δήμο της Ελλάδας που είσαι εγγεγραμένος και που μέχρι τώρα ψήφιζες.
  • ΣΕ ΠΟΙΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΨΗΦΙΣΩ;
    Όπως θα δείς κατά την συμπλήρωση της ψηφιακής αίτησής σου για την εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού, επιλέγεις την χώρα και στη συνέχεια την πόλη του εξωτερικού που επιθυμείς να ασκήσεις το εκλογικό σου δικαίωμα. Ωστόσο, αυτή η προτίμηση δεν είναι δεσμευτική, για να δημιουργηθεί εκλογικό τμήμα σε μία πόλη απαιτείται να υπάρχουν τουλάχιστον σαράντα (40) εκλογείς που να έχουν δηλώσει ότι επιθυμούν να ψηφίσουν εκεί. Επίσης σύμφωνα με το νόμο 4648/2019, Άρθρο 7 παράγραφος 2, εκλογικά τμήματα μπορούν να στηθούν και σε άλλες πόλεις της ίδιας περιφέρειας αν συντρέχει λόγος, ανάλογα με τον αριθμό των εγγεγραμμένων εκλογέων που κατοικούν εκτός της διπλωματικής έδρας αλλά και αναλόγως των ειδικών σε κάθε διπλωματική περιφέρεια. Για παράδειγμα, αν υπάρχουν πολλοί αιτούντες μπορεί να στηθεί κάλπη και στο Εδιμβούργο πέραν του Λονδίνου για την περίπτωση του Ηνωμένου Βασιλείου. Το ίδιο ισχύει και για άλλες πόλεις της ίδιας χώρας. Πάλι, σύμφωνα με το νόμο, τα καταστήματα ψηφοφορίας θα οριστούν με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Εξωτερικών. Αν δεν καταστεί εφικτή η δημιουργία εκλογικού τμήματος, οι εκλογείς ενημερώνονται για το εκλογικό τμήμα στο οποίο θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.
  • ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΜΟΥ ΣΤΟΥΣ ΕΚΛΟΓΙΚΟΥΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΥΣ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΠΑΡΑΜΕΝΩ ΕΓΓΕΓΡΑΜΜΕΝΟΣ ΣΤΟΝ ΚΑΤΑΛΟΓΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΟΥ;
    ΟΧΙ. Με την εγγραφή σου στους εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού, διαγράφεσαι αυτόματα από τον βασικό εκλογικό κατάλογο του δήμου όπου είσαι δημότης. Επομένως, ακόμα και αν βρίσκεσαι κατά την ημέρα των εκλογών στην Ελλάδα, ΔΕΝ θα μπορείς να ψηφίσεις στον δήμο όπου είσαι εγγεγραμμένος/η. Αν όμως για οποιοδήποτε λόγο αλλάξεις γνώμη, τότε έχεις το δικαίωμα να ζητήσεις είτε αναστολή ή ακύρωση της εγγραφής σου στον ειδικό κατάλογο εξωτερικού.
  • ΑΛΛΑΞΕ Ο ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΜΟΥ. ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΑΚΥΡΩΣΩ ΤΗΝ ΑΙΤΗΣΗ ΜΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΨΗΦΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ;
    ΝΑΙ, μπορείς! Η εγγραφή στους εκλογικούς καταλογους του εξωτερικού μπορεί να ανασταλεί μέχρι και τρεις (3) ημέρες πριν την προκήρυξη εθνικών εκλογών, ευρωεκλογών ή δημοψηφίσματος.
  • ΓΙΑ ΠΟΣΟ ΚΑΙΡΟ ΜΕΤΑΦΕΡΟΜΑΙ ΣΤΟΥΣ ΕΚΛΟΓΙΚΟΥΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΥΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΔΟΧΗ ΤΗΣ ΑΙΤΗΣΗΣ ΜΟΥ;
    Με την αποδοχή της αίτησης εγγραφής σου στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού, παραμένεις εγγεγραμμένος/-η σε αυτούς για χρονικό διάστημα οκτώ (8) ετών από την ημερομηνία αποδοχής της αίτησης, εκτός αν αναστείλεις ή ακυρώσεις την εγγραφή σου. Μετά από οκτώ (8) χρόνια από την εγγραφή στον ειδικό εκλογικό κατάλογο εξωτερικού, θα πρέπει να ανανεώσεις την εγγραφή σου, εφ’ όσον φυσικά συνεχίζεις να πληρείς τις προϋποθέσεις σύμφωνα με τον νόμο και να υποβάλλεις εκ νέου τα δικαιολογητικά που απαιτούνται. Σε αντίθετη περίπτωση, αν δεν γίνει ανανέωση, αυτοδικαίως θα διαγραφείς από τον ειδικό εκλογικό κατάλογο εξωτερικού και αυτόματα θα επανέρθει η εγγραφή σου στον βασικό εκλογικό κατάλογο του οποίου ήσουν δημότης.
  • ΠΩΣ ΨΗΦΙΖΩ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ;
    Την ημέρα των εκλογών, οι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού ψηφίζουν αυτοπροσώπως στο εκλογικό τμήμα για το οποίο θα έχουν ενημερωθεί και ψηφίζουν ως συνήθως με κάποιο έγγραφο ταυτοπροσωπίας όπως ταυτότητα, διαβατήριο, δίπλωμα οδήγησης ή με ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων που έχουν εκδοθεί από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές. Η «κομμένη» ταυτότητα είναι αποδεκτή! ΠΡΟΣΟΧΗ: Εάν έχουν αλλάξει τα προσωπικά στοιχεία (π.χ. μεταβολή επωνύμου λόγω διαζυγίου), θα πρέπει οι πολίτες να προσκομίσουν τα σχετικά δικαιολογητικά. Στρατιωτικοί και υπηρετούντες στα σώματα ασφαλείας χρησιμοποιούν την υπηρεσιακή τους ταυτότητα. Οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης οφείλουν να προσκομίσουν έγκυρο αποδεικτικό ταυτότητας ή διαβατήριο.
  • ΤΙ ΨΗΦΙΖΩ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ;
    Ψηφίζεις ανάλογα με την περίπτωση : (α) Σε περίπτωση εθνικού δημοψηφίσματος, οι εκλογείς του εξωτερικού ψηφίζουν με τα ίδια ψηφοδέλτια και στο ίδιο ερώτημα με τους εκλογείς που ψηφίζουν εντός Ελλάδας. Οι ψήφοι των εκλογέων του εξωτερικού αθροίζονται κανονικά στο γενικό αποτέλεσμα της Επικράτειας. (β) Σε περίπτωση ευρωεκλογών για την ανάδειξη των Ελλήνων Ευρωβουλευτών, οι εκλογείς του εξωτερικού ψηφίζουν με τα ίδια ψηφοδέλτια με τους εκλογείς εντός Ελλάδας και έχουν τη δυνατότητα να εκφράσουν την προτίμησή τους βάζοντας σταυρό στον υποψήφιο ή στους υποψηφίους της αρεσκείας τους από το ψηφοδέλτιο του κόμματος που επιλέγουν. (γ) Σε περίπτωση γενικών βουλευτικών εκλογών, οι εκλογείς του εξωτερικού ψηφίζουν με βάση τα ψηφοδέλτια Επικρατείας που καταρτίζονται από τα κόμματα ή τους συνασπισμούς κομμάτων που μετέχουν στις εκλογές, χωρίς σταυροδοσία. Οι ψήφοι που καταγράφονται στα εκλογικά τμήματα εξωτερικού προσμετρώνται στο γενικό αποτέλεσμα για την κατανομή του συνολικού αριθμού των εδρών που αναλογούν σε κάθε κόμμα, καθώς και στο αποτέλεσμα για την κατανομή των εδρών Επικρατείας κάθε κόμματος.
bottom of page